De Glazenwasser - Sneller groeien door helder zichtHet komt er gewoon niet van!

Na m’n presentatie op het seminar komt Arnold naar me toe. Hij wil graag nog even doorpraten over sociale media en klanten trekken: “Ik begrijp dat sociale media belangrijk zijn. Dat je er veel mee kunt. Dat het fantastische kansen biedt om sneller te groeien, meer omzet en klanten te trekken”. Vragend kijk ik hem aan. Als hij dat begrijpt, wat is dan z’n probleem? Arnold gaat door: “Maar weet je, in mijn bedrijf heb ik het altijd druk. Het komt er niet van om ermee aan de slag te gaan. Ik ben nu gewoon even te druk.”

Ik heb het even te druk

Ik word nieuwsgierig en stel Arnold een paar vragen: “Je bent nu even te druk. Maar hoe was dat een half jaar geleden, of een jaar geleden?” Arnold zucht: “Poeh, dat was inderdaad ook een hectische tijd. Misschien is dat wel het probleem. Ik heb het gewoon altijd druk.” Ik vraag nog even door: “Waar ben je dan zo druk mee”. Arnold veert op: “Met van alles. Klanten bellen, offertes maken, facturen versturen, mooie dingen voor m’n klanten doen. Er is elke dag weer veel werk.”

Het is tijd voor een confronterende vraag: “Dat klanten bellen, offertes maken of facturen versturen. Daarvan weet je precies wat je moet doen, toch?” Arnold knikt: “Toen ik met m’n bedrijf begon heb ik dat allemaal moeten uitvinden. Dat kostte me toen wel wat tijd. Maar nu loopt m’n bedrijf op rolletjes en doe ik die dingen elke dag weer op routine.” Hij kijkt me vragend aan. Hij wil duidelijk weten waar ik naar toe wil.

Ik knik. “Precies! Al die dingen waar je de hele dag zo druk mee bent… dat zijn allemaal dingen die je op routine doet. Je weet exact wat je moet doen. Dus kun je die dingen snel even oppakken. Maar met sociale media is het een ander verhaal!” Arnold kijkt me peinzend aan. Ik gebruik de stilte om door te gaan. “Want sociale media is voor je bedrijf helemaal nieuw. Je zit wel op Facebook, maar je hebt geen idee wat je moet doen om daar zakelijk een succes van te maken. Twitter ken je globaal, maar ook daar weet je eigenlijk niet wat je te doen staat om het in je bedrijf te gebruiken.”

Arnold knikt: “Daar heb je wel een beetje gelijk in”, begint hij aarzelend. Ik ga door: “Hoe zou hij zijn, als je wel precies weet wat je moet doen? Als je heldere stappen voor je zou zien, om sociale media te gebruiken? Kleine dingen waar je vandaag al mee zou kunnen beginnen?” Arnold begint te glimmen en stroopt onbewust z’n mouwen op: “Dan zou ik daar direct wat mee doen. Dan zou het natuurlijk niet blijven liggen!”

Te druk? Of niet weten waar je moet beginnen?

Het probleem van Arnold zie ik bij veel ondernemers die willen groeien. Die bijvoorbeeld sociale media willen gaan gebruiken. Groei vraagt om nieuwe dingen doen. Om verandering. Om de dingen anders aanpakken. Maar hoe doe je dat? Dat is onduidelijk; de onduidelijkheid is typerend voor nieuwe dingen doen, voor groeien.

Bij veel ondernemers valt groei daarom stil. Je schuift het even voor je uit. Niet omdat je geen tijd hebt. Maar omdat je geen idee hebben waar je moet beginnen. ‘Het komt er gewoon niet van’, zeg je. Maar eigenlijk bedoel je: ik heb geen idee hoe ik dit aanpak. De oplossing is niet om dan te wachten totdat je ‘minder druk’ bent. Want ook dan weet je nog steeds niet hoe je het aan moet pakken. De oplossing is wat anders.

Het begin is er

Dan vuurt Arnold z’n laatste vraag op me af: “Wat zou ik dan moeten doen?” Ik vuur de vraag terug: “Wat denk je zelf?” en hij begint direct te lachen. “Wat ik moet doen? Dat is me nu wel duidelijk. Ik moet me niet langer verstoppen achter ‘te druk’. Want dat is inderdaad helemaal niet mijn probleem.

Mijn probleem is dat ik geen idee heb hoe ik het aanpak. Ik moet hulp gaan zoeken. Van een expert die me op weg helpt. Niet met theorie, maar met concrete stappen waar ik praktisch mee aan de slag kan in m’n bedrijf.” Even kijkt hij peinzend voor zich uit. “Grappig. Nu ik weet wat me te doen staat, ben ik opeens niet meer te druk. Hier kan ik vandaag al mee aan de slag!”Boeken op Amazon


Trefwoorden bij dit artikel Bedrijf groeien, Facebook voor je bedrijf, Internet voor je bedrijf, Meer klanten, Ondernemen, Sociale media, Twitter. Bookmark permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.